Най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража” наложи Районен съд – Варна на 40-годишен мъж, привлечен като обвиняем за изнасилване

 

Предявеното обвинение срещу 40-год.мъж е по чл. 152, ал.3, т.3 и т.5 от Наказателния кодекс - за това, че на 1 ноември т.г. в лек автомобил в района на Аксаково изнасилил собствената си пълнолетна дъщеря. Деянието е осъществено чрез принуждаване със сила и заплашване, като е последвал опит за самоубийство на пострадалата. Предвиденото в закона наказание за подобно посегателство срещу половата неприкосновеност е лишаване от свобода от 3 до 15 години.

40-годишният мъж е осъждан 3 пъти за тежки умишлени престъпления, с влезли в сила присъди, две от които за изнасилване. Настоящото деяние, за което е привлечен като обвиняем, се явява извършено в условия на опасен рецидив, в изпитателния срок на предсрочно условно освобождаване през м. април от затвора, където е изтърпявал наказание по предходна присъда.

От писмените и гласни доказателствата по делото съдът прие, че може да се направи обосновано предположение за авторство на деянието, както и че съществува реална опасност обвиняемият да извърши друго престъпление, поради което му наложи най-тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража”.

3-дневен е срокът за обжалване на наложената процесуална, като в случай на обжалване делото бе насрочено пред горната съдебна инстанция за 13 ноември т.год. от 13 ч.