Заради потвърдени неистински данни в писмена декларация пред орган на властта, Районен съд - Варна наложи глоба на 56-годишен мъж

 

На 21 ноември 2016 год. подсъдимият собственоръчно подписал и подал декларация пред Сектор”Пътна полиция” на МВР - Варна, в която заявявал, че свидетелството му за управление на МПС е изгубено. Декларацията била подадена с цел издаване на дубликат от документа. В действителност шофьорската книжка на мъжа била отнета, заради извършено преди време при шофиране на територията на Италия нарушение на Пътния кодекс. Свидетелството му било временно задържано от компетентните италиански власти, а впоследствие чрез консулска служба до МВР била изпратена оригиналната шофьорска книжка на българския водач.

За извършеното документно престъпление по чл. 313, ал.1 от НК, Варненският районен съд призна за виновен 56-годишния подсъдим. Той е неосъждан досега. По внесено от прокуратурата постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност, съдът му наложи административно наказание – глоба в размер на 1000 лева. Съдебното решение подлежи на обжалване в 15-дневен срок.