Районен съд – Варна осъди двама души за съзнателно ползване на неистински официални документи – фалшива шофьорска книжка и фалшива диплома

 

27-годишен варненец беше осъден на 6 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение се отлага с изпитателен срок от 3 години. На 6 май миналата година, след възникнала катастрофа с още две коли, 27-год. водач представил пред пристигналите на мястото на пътнотранспортното произшествие полицаи свидетелство за правоуправление по британски образец. Последвалата проверка на шофьорската книжка показала, че всички защитни елементи и изображения в представения документ са отпечатани посредством цветно принтерно копиране и свидетелството е фалшиво.

27-год. подсъдим има предходна съдимост. За самото съставяне на неистинския официален документ от него самия не може да се търси наказателна отговорност. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок.


 

Отново за документно престъпление, но свързано със съзнателно ползване на неистинска диплома за завършено средно образование, съдът наложи наказание „пробация“

48-годишен мъж в продължение на 6 месеца следва да изпълнява две задължителни пробационни мерки - да се регистрира по настоящ адрес с периодичност 2 пъти седмично и да провежда срещи с пробационни служители. Той се призна за виновен в това, че на 19 декември 2016 г. пред сектор “Пътна полиция” при ОД на МВР-Варна съзнателно се ползвал от неистински официален документ - свидетелство за завършено средно образование. Дипломата била на името на подсъдимия, с посочен издател – Техникум по електротехника във Варна, но самият той не е завършил въпросното училище и степен.

Наказанието бе наложено по силата на постигнато в съдебна зала споразумение.