Условни наказания и глоба за държане на високорискови наркотични вещества наложи Районен съд – Варна на двама души

 

По силата на постигнато между страните и одобрено от съда споразумение, 26-годишен варненец беше признат за виновен по повдигнатото му обвинение за държане на марихуана, като получи наказание от 6 месеца лишаване от свобода, с 3 години изпитателен срок, както и глоба в размер на 600 лева. При полицейска проверка на 2 януари тази година в централната част на града е установено, че той държи в джоба на анорака си найлонова торбичка с изсушена зеленикаво-кафява тревиста маса със специфична миризма – около 25 грама канабис, на стойност за близо 150 лева.

26-год. подсъдим е неосъждан. Марихуаната, веществено доказателство по делото, се отнема в полза на държавата и предава за унищожение.


 

В друго съдебно производство, също след споразумение, 33-годишен столичанин беше осъден за държане на наркотици на 3 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение се отлага с изпитателен срок от 3 години. При извършена на 24 ноември 2016 г. полицейска проверка пред Първа градска болница във Варна у него са били открити 5 пакетчета със суха тревиста маса и опаковки, съдържащи бяло и жълто вещество на кристали. Направената физикохимична експертизата доказва наличие на метамфетамини, с различно процентно съдържание на активно действащ наркотичен компонент, както и на марихуана в петте пакетчета. Общата стойност на откритите у подсъдимия високорискови наркотични вещества е за над 90 лева.

33-год. мъж е неосъждан.

Съдебните актове са окончателни и влизат в сила веднага.