По силата на одобрени от Районен съд - Варна споразумения, двама младежи бяха осъдени съответно за държане на марихуана и шофиране след употреба на наркотик

 

На 27-годишен постоянно пребиваващ у нас чужд гражданин, пушил цигара с марихуана на детска площадка във Варна, в бързо производство съдът наложи глоба. Той бил хванат на 24 септември тази година при проверка по сигнал на граждани в квартал „Възраждане“, след като около 20 ч. вечерта пушил на открито на пейка на площадката марихуана. Тогава у него била открита част от саморъчно свита цигара, както и 3 полиетиленови топчета със суха тревиста маса. Общата стойност на държаната от подсъдимия марихуана възлиза на около 8 лева, като конкретното деяние представлява маловажен случай. След постигнато в съдебна зала споразумение на подсъдимия беше наложена глоба в размер на 200 лева.

В друго съдебно производство, 19-годишен призна вината си в това, че на 17 юли тази година, управлявал лек автомобил „Пежо“ след употреба на наркотично вещество - канабис, установено по надлежния ред. Съдът одобри постигнато между страните споразумение, с което 19-годишният младеж беше осъден на 4 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение се отлага с изпитателен срок от 3 години. Освен това той беше лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от 10 месеца.

Съдебните актове са окончателни и влизат в сила веднага.