Районен съд – Варна осъди братя за противозаконно отнемане на автомобил

 

Двамата братя, съответно 24-годишен и 18-годишен, неосъждани досега, получиха различни наказания. По-големият беше осъден условно на 6 месеца лишаване от свобода, отложено с 3 години изпитателен срок. По-малкият получи наказание „пробация“ за срок от 8 месеца, при двете задължителни мерки - срещи с пробационен служител и регистрация по настоящ адрес с периодичност 2 пъти седмично. Наказанията бяха наложени по силата на постигнато между страните и одобрено от съда споразумение.

Самото противозаконно отнемане е извършено в съучастие на 22 февруари тази година. От варненско село, без съгласието на собственика и чрез използване на техническо средство – акумулатор, подсъдимите отнели на лек автомобил, марка „Опел“, на стойност около 1700 лева. Отнетото моторно превозно средство е било изоставено без надзор на пътна отсечка в района на община Бяла и главен път Варна – Бургас.

Към момента причинените от деянието имуществени вреди са възстановени. Съдебният акт е окончателен.


 

В бързо производство, за управление на автомобил без регистрационни табели и без валидна шофьорска книжка, Районният съд във Варна наложи общо наказание на 59-годишен водач

Със споразумение за всяко от деянията – по чл. 345, ал. 2 и по чл. 343в, ал. 2 от НК бяха определени отделни наказания, като 59-годишния подсъдим трябва да изтърпи най-тежкото от тях - 3 месеца лишаване от свобода, отложено с изпитателен срок от 3 години.

Деянието е извършено на 18 юли тази година. Подсъдимият е бил хванат да управлява нерегистриран по надлежния ред лек автомобил „ВАЗ“. При проверка тогава от полицейски патрул се установява, че водачът няма шофьорска книжка, като освен това се е качил зад волана в едногодишен срок от наказването му по административен ред, с влязло в сила наказателно постановление отново за управление на МПС без съответно свидетелство. Споразумението е окончателно и влиза в сила веднага.