Съдебни състави на Районен съд – Варна наложиха днес различни административни наказания за прояви на дребно хулиганство

 

На 44-годишен мъж от Бургаско, който на 26 юли тази година на публично място - в района на ЖП-гара Варна се държал непристойно, съдът определи наказание „задържане за 3 деноноцщия в структурно звено на МВР“. Нарушителят, в присъствието на много хора, на оживено място и в пиков час – около 17,30 ч., се държал агресивно, употребявал псувни, нецензурни думи и неприлични епитети, включително и към пристигналите за разрешаване на проблемната ситуация униформени служители на реда.

На 53-годишен мъж, произвел в нетрезво състояние на открито публично място изстрел с газов пистолет, с което нарушил обществения ред и спокойствие, съдът наложи административно наказание – глоба в минимален размер от 100 лева.

Непристойните прояви не представляват престъпление, а нарушение по смисъла на Указа за борба с дребното хулиганство.


 

В друго производство, дежурен състав на Районен съд - Варна оправда 24-годишен американски гражданин, спрямо когото също беше внесена полицейска преписка за извършена проява на дребно хулиганство.

По отношение на 24-годишния турист има съставен акт за констатирана проява на дребно хулиганство, изразяваща се в уриниране по улица „Наум“ от квартал „Максуда“, в следобедните часове на 26 юли т.г. Инцидентът се породил, след като местни младежи, при паркиране забелязали действията му, тръгнали заплашително към него, като започнали да крещят и да блъскат него и приятелката му. Цивилни полицаи забелязали конфликта и се намесили. Съдът прие, че макар да има данни за морално укоримо поведение, в конкретния случай не е осъществено нарушение, визирано в Указа за борба с дребното хулиганство. По делото липсват данни младежът да е проявил демонстративно оскърбително отношение или да е целял съзнателно да наруши обществения ред. В съдебна зала той благодари на служителите на реда за оказаното му съдействие за предотврятяване на евентуален по-сериозен конфликт.

Решенията на съда подлежат на обжалване в 24-часов срок пред ВОС.