Наказание „пробация“ наложи Районен съд - Варна на 40-годишен мъж за документно престъпление

 

Съдът одобри постигнатото между прокуратурата, подсъдимия и неговия защитник споразумение, с което 40-год. мъж се признава за виновен по повдигнатото спрямо него обвинение в престъпление по чл. чл. 316 от НК. Деянието е извършено на 28 юли 2015 г. На тази дата пред Варненски свободен уневерскитет „Черноризец Храбър“, подсъдимият съзнателно се ползвал от неистински официален документ – диплом за завършено средно специално образование, с посочен издател бившия техникум по машиностроене и електроника. От подсъдимия за самото съставяне на неистинския документ не може да се търси наказателна отговорност.

40-годишният мъж е неосъждан. Той следва да изпълнява в продължение на 8 месеца двете задължителни пробационни мерки – регистрация по настоящ адрес с периодичност 2 пъти седмично и срещи с пробационен служител. Съдебният акт е окончателен.


 

Също по силата на одобрено споразумение, двама 27-годишни младежи признаха вината си за грабеж в съучастие на пари от търговски обект.

Самото деяние е извършено на 24 декември 2016 г. в квартал „Владиславово“. Като употребили сила и заплашване, подсъдимите отнели оборотна сума от над 700 лева, собственост на дружеството, както и външна батерия за зареждане на мобилен телефон.

Двамата младежи са неосъждани. За извършения в съучастие грабеж им бяха наложени наказания от по 1 година лишаване от свобода, чието изпълнение бе отложено с 3 години изпитателен срок. Към момента причинените от грабежа имуществени вреди са възстановени. Съдебният акт е окончателен и влиза в сила веднага.