Районeн съд – Варна осъди двама младежи, причинили телесни повреди по хулигански подбуди на четирима души

 


На 28-год. В.В. съдът наложи наказание „пробация“. В продължение на 1 година и 6 месеца той следва да изпълнява двете задължителни пробационни мерки – регистрация по настоящ адрес с периодичност 2 пъти седмично и срещи с пробационен служител. Другият подсъдим – 27-год. С.А., беше осъден на 1 година и 6 месеца лишаване от свобода, като изпълнението на наложеното наказание бе отложено с изпитателен срок от 3 години и половина.

Инцидентът възникнал около полунощ на 9 срещу 10 януари 2015 год. в квартал „Левски“. Вечерта един от пострадалите празнувал с приятели рожденния си ден в ресторант, след което част от гостите се отправили към близък бар, където компанията щяла да продължи празненството. Пътят за придвижване към заведението минавал през тунел под жилищен блок. Именно там възникнало спречкване с двамата подсъдими, които били част от друга празнуваща в бара компания. Стигнало се до сбиване, намеса на още хора от двете групи, нанасяне на удари от подсъдимите, поотделно и в съучастие, на общо 4 лица.

В резултат на нанесения побой по хулигански подбуди един от пострадалите получил средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на носни кости с изкривяване на преградата и затруднено носно дишане, обуславящо постоянно разстройство на здравето. Останалите трима потърпевши получили леки телесни повреди с различни травматични увреждания, обусловили временно разстройство на здравето.

Подсъдимите младежи бяха осъдени поотделно и солидарно да заплатят на четиримата граждански ищци по делото обезщетения в различен размер за причинените им неимуществени вреди. 15-дневен е срокът за обжалване на присъдата.