Районен съд – Варна наложи условни наказания и глоби на двама мъже за извършен опит в съучастие да манипулират показанията на електромер

 

Деянието представлява престъпление против търговията и е наказуемо по чл.234В, ал.1 от Наказателния кодекс.

Самият случай е от 22 март 2016 год. в местност „Траката“. Двамата подсъдими били колеги и тогава работели като ел.монтьори към електроенергийния системен оператор за Варна. Покрай работата си те решили, че могат да извършват и определени манипулации, с цел да въздействат върху електромери за неотчитане или намаляване на отчетеното количество електрическа енергия. На посочената дата, с автомобила на единия от тях, носейки лаптоп и устройство за промяна в данните на електромер, подсъдимите се придвижили до адреса, отключили ел.таблото и подготвили техниката за извършване на процедурата. Междувременно реагирала поставена в таблото сигнална инсталация, служители от специализираната фирма за охрана на обекти на енергийния оператор веднага пристигнали на място, като впоследствие двамата монтьори били задържани от полицията.

Подсъдимите, съответно на 46- и на 37-годишна възраст, са с чисто съдебно минало. В съдебна зала те признаха вината си за това, че в съучастие направили опит да осъществят неправомерно въздействие върху уред за търговско измерване на електрическа енергия, за да създадат условия за непълно отчитане на потребена енергия. По силата на постигнато между страните и одобрено от съда споразумение, на двамата мъже бяха наложени наказания от по 7 месеца лишаване от свобода, отложени с изпитателен срок от 3 години, както и по 1500 лева глоба за всеки. Споразумението е окончателно и влиза в сила веднага.