Различни наказания наложи днес Районен съд – Варна на петима автомобилни водачи за престъпления по транспорта

 

41-годишен мъж от Добрич е хванат при възникнало пътнотранспортно произшествие с няколко автомобила по ул. „Битоля“ във Варна през нощта на 29 срещу 30 декември миналата година. Подсъдимият неправоспособен водач се качил зад волана на лек автомобил „БМВ“, като при предприета маневра за изпреварване на друг автомобил се блъска в паркирана кола от лявата страна на улицата, която от удара се измества и причинява верижно щети на още три паркирани коли. Тогава се установява, че 41-годишния мъж изобщо не притежава свидетелство за правоуправление на МПС, а освен това шофира в нетрезво състояние, с концентрация на алкохол в кръвта от 1,97 промила. След постигнато между страните споразумение той получи общо наказание от 5 месеца лишаване от свобода, отложено с 3 години изпитателен срок.

Също по силата на одобрени от съда споразумения, 52-годишен добричлия и 34-годишен мъж от Варна получиха условни наказания от по 6 месеца лишаване от свобода за шофиране след употреба на алкохол и след употреба на наркотици. Двамата подсъдими ще останат с отнети книжки в продължение съответно на 1 година и на 11 месеца. Самите действия са извършени от 52-годишния водач на 9 март тази година при управление на товарен автомобил „Ивеко“ във Варна с алкохолна концентрация от 2,50 промила. Към неговото наказание съдът присъедини и глоба в размер на 200 лева. Другият 34-годишен подсъдим е хванат при полицейска проверка на 31 октомври м. год. в кв. „Владиславово“, че управлява лек автомобил „Опел“, след венозно инжектиране с хероин.

37-годишна жена е засечена на 25 април тази година в района на село Долище да управлява лек автомобил „Пежо” с концентрация на алкохол в кръвта от 1,55 промила. В бързо производство, за конкретното деяние тя получи 4 месеца условно наказание и ще остане без шофьорска книжка за срок от 10 месеца.

В друго разглеждано днес дело, съдът освободи от наказателна отговорност 32-годишен водач, хванат на 16 януари т. год. зад волана на лек автомобил „Мерцедес“ по ул. „Крайезерна“ във Варна. Той шофирал без валидно свидетелство за правоуправление и то в едногодишен срок от наказването му по административен ред с влезли в сила наказателни постановления. 32-годишния мъж системно управлявал МПС със загубена шофьорска правоспособност, поради отнети контролни точки. На подсъдимия бе наложено административно наказание – глоба в размер на 1000 лева. Решението на съда подлежи на обжалване в 15-дневен срок.