Районен съд – Варна отново бе домакин на образователна среща за запознаване със съдебната власт отблизо

 

Четвъртокласници от училище „Васил Априлов“, доброволно ангажирани през годината в програмата на МВР „Детско полицейско управление“ посетиха днес Районен съд – Варна, в рамките на предвидената за тях обособена образователна тема „Съд и прокуратура“. Децата, облечени в свeтлоотразителни жилетки, влязоха за първи път в съдебна сграда, като още на входа бяха запознати с правилата за достъп и пропускателния режим в съдебната палата и преминаха през задължителната проверка от служба "Съдебна охрана". По-късно, в истинска съдебна зала те имаха възможност да разговарят със съдия Ивелина Желева от Наказателно отделение на Районен съд – Варна и с прокурор Жаклин Кехецикян от Варненската районна прокуратура.

Много въпроси поставиха четвъртокласниците за това как изглежда и как функционира т.нар. синя стая за изслушване на деца – пострадали или свидетели на престъпления, питаха какво означава условно наказание, как се определя размера на наказанието при различни престъпления, може ли да се заведе дело за обида или проява на агресия. Децата проявиха интерес и към предизвикателствата в професията на магистратите, като се интересуваха трудно ли става съдия или прокурор и как се вземат решения за съдбата на други хора.

На финала на срещата четвъртокласниците от училище „Васил Априлов“ си направила множество снимки за спомен от различни позиции в съдебната зала.