Районен съд - Варна наложи условно наказание и глоба на 37-годишен мъж за шофиране след употреба на наркотично вещество и за държане на канабис

 

По силата на постигнато в съдебна зала споразумение, 37-годишен мъж от Варна призна вината си по две повдигнати му обвинения – по член 343б, ал. 3 и по чл.354, ал. 5 от Наказателния кодекс. След полунощ на 8 август миналата година, подсъдимият, при управление на лек автомобил по бул. „Трети март“ във Варна, бил спрян за проверка от полицейски екип, който установил забавени реакции на водача и той бил тестван на място с дрегер за алкохол. Индикаторът отчел 0,95 промила алкохолна концентрация в издишания въздух, но междувременно в колата било забелязано полиетиленово пликче със зелена тревиста маса. При продължилата проверка в багажника на автомобила били открити още 2 пликчета с листна маса. Впоследствие направеното медицинско изследване на водача показало в кръвната му проба наличие на наркотични субстанции – канабис и амфетамин. Намерените в колата три пликчета с растителна маса са съдържали марихуана с общо нетно тегло 0,57 грама, като деянието представлява маловажен случай.

37-годишният мъж получи общо наказание от 3 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение се отлага с изпитателен срок от 3 години, както и наказание „глоба“ в размер на 300 лева. Освен това той беше лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от 10 месеца. Съдебният акт е окончателен и влиза в сила веднага.