Глоба в размер на 1500 лева, наложи Районен съд Варна на 22-годишен неправосопособен младеж от Добрич, управлявал автомобил без да притежава валидна шофьорска книжка.

 

Деянието е наказуемо по чл. 343в, ал. 2 от Наказателния кодекс. Съдът освободи от наказателна отговорност 22-годишния младеж и му наложи административното наказание.

Вечерта на 6 март миналата година подсъдимият се качил зад волана на лек автомобил „БМВ“ и заедно със свой познат решили да се поразходят. Шофирайки по главен път Добрич – Варна, младежът изгубил контрол над колата и самокатастрофирал в крайпътна канавка на територията на община Аксаково. Неправоспособният водач и неговия спътник изоставили колата без регистрационни табели на местопроизшествието, като впоследствие след проверка в информационните масиви на МВР се стигнало до собственика й. Младежът признал, че изгубил контрол над автомобила и катастрофирал. Установено било още, че водачът е санкциониран по административен път с влязло в сила наказателно постановление, отново за шофиране без съответно свидетелство за управление на МПС, за деяние, извършено в едногодишен срок преди настоящото.

Решението на Варненския районен съд подлежи на обжалване в 15-дневен срок.