Условно наказание и глоба за държане на марихуана наложи в бързо производство Районен съд – Варна на дванайсетокласник

 

В бързо производство и в процедура на съкратено съдебно следствие, 18-годишен ученик от варненска гимназия беше признат за виновен по повдигнатото му обвинение и получи наказание от 8 месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 2000 лева. Изпълнението на наложеното наказание бе отложено с изпитателен срок от три години.

На 30 ноември тази година, подсъдимият младеж влязъл за следобедната смяна в училището си, като в раницата си носел увит в дреха плик с около 30 грама марихуана. Понеже ученическата раница не се събирала в заключващите се шкафчета в коридора, а охранителят в сградата отказал да я наглежда, тя била оставена от младежа на земята в коридора. Поради носещата се от раницата остра специфична миризма на марихуана бил подаден сигнал в полицията, след което пристигналия на място екип установил кой е нейния собственик. Общата стойност на намереното в раницата на ученика наркотично вещество е за над 170 лева.

18-годишният младеж е с чисто съдебно минало. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок.

-------------------------------------------

Също в бързо производство, Районен съд - Варна наложи условно наказание за шофиране в нетрезво състояние.

По силата на постигнато и одобрено от съда споразумение на 28-годишен водач от Варна беше наложено условно наказание от 11 месеца лишаване от свобода, както и глоба в размер на 150 лева.

Подсъдимият е засечен на 4 декември тази година да управлява лек автомобил „Пежо“, с концентрация на алкохол в кръвта от 1,75 промила на хиляда. 28-годишният мъж призна вината си. Съдебният акт не подлежи на обжалване и влиза в сила веднага.