Районен съд – Варна наложи ефективно наказание на шофьор от село Каменар, управлявал лек автомобил по централен варненски булевард след употреба на алкохол.

 

За извършеното престъпление по транспорта, 41-годишният А. М. трябва да изтърпи 3 месеца затвор, при първоначален строг режим. Той е засечен от полицейски патрул зад волана на лек автомобил “Опел“, модел кабриолет, през нощта на 12 юли тази година по бул. „Цар Освободител“ в посока центъра на града, край автобусната спирка под „ВиК“. Полицейските служители забелязали криволичещ между платното за движение и насрещната лента автомобил, който бил със свален сгъваем покрив, а на седалката до водача се возело 15-годишно момче. Те последвали автомобила с подаден звуков и светлинен сигнал, като при извършената проверка след спирането на водача се установява, че 41-годишният мъж управлява МПС без шофьорска книжка и с концентрация на алкохол в кръвта от 2,40 промила.

Справка в информационните масиви показала, че 41-год. подсъдим е бил санкциониран многократно за различни нарушения на Закона за движение по пътищата. Освен това, той е осъждан, включително с влязъл в сила съдебен акт през 2015 г. отново за управление на МПС с алкохолна концентрация от над 2 промила.

Постигнатото между страните и одобрено от съда споразумение за решаване на делото е окончателно и влиза в сила веднага.


 

В друго споразумение, Районен съд – Варна наложи на 33-годишен водач, управлявал нерегистриран по надлежния ред мотопед „Хонда“, наказание „глоба“ в размер на 500 лева. Подсъдимият е хванат при проверка от полицейски патрул на 30 март тази година в село Старо Оряхово да кара мотопед без регистрационна табела. Деянието е наказуемо по чл. 345, ал. 2 от Наказателния кодекс.

Съдебният акт е окончателен.