За длъжностно присвояване в големи размери, Районен съд - Варна наложи наказаниe на 55-годишна жена, работила като завеждащ административна служба в общинска детска градина

 


В процедура на съкратено съдебно следствие подсъдимата В. Г. призна вината си в това, че при продължавано престъпление в периода от месец януари 2012 г. до м. януари 2014 година, в качеството си на длъжностно лице „Завеждащ Административна служба“ в една от варненските детски градини, присвоила чужди пари в размер на над 25 000 лева. Престъплението е наказуемо по чл. 202, ал.2 от НК. Чуждите пари са собственост на Община Варна и са били поверени на подсъдимата именно в качеството й на длъжностно лице да ги пази и управлява съгласно трудовите си задължения. Присвоените средства представляват платени месечни такси, заплатени от родителите на ползващите услугите на общинското заведение деца.

55-годишната жена e с чисто съдебно минало. Тя беше осъдена на 2 години лишаване от свобода, чието изпълнение бе отложено с изпитателен срок от 4 години. Също за срок от 2 години, Районен съд – Варна наложи на подсъдимата наказание „Лишаване от право да упражнява професия или дейност свързана с управление, пазене или отчитане на парични и материални ценности“. Тя беше осъдена още да заплати обезщетение на гражданския ищец по делото – Община Варна, за претърпените имуществени вреди в резултат на престъплението.

Присъдата на ВРС подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок.