Мярка за неотклонение “задържане под стража” наложи Районен съд - Варна на 30-годишния Ю. Ю., привлечен като обвиняем за кражба.

 

Спрямо него са предявени обвинения за извършена при опасен рецидив кражба на множество вещи от частно жилище на 21 септември т.год. Деянието е тежко умишлено, като за него закона предвижда наказание лишаване от свобода за срок от 2 до 10 години. Прокуратурата обоснова искането си за налагане на най-тежката мярка за неотклонение, както с данни за авторство на деянието и предходната съдимост на 30-годишния мъж, така и с наличие на висящо наказателно производство, както и данни за направен от него опит за бягство при задържането му от полицейските органи. 30-годишният Ю. Ю. е осъждан за множество посегателства срещу собствеността.

Съдът уважи внесеното искане от прокуратурата за налагане на най-тежката процесуална мярка за неотклонение, като счете че е налице обосновано предположение за авторство на деянието. Самото деяние се отличава с висока степен на обществена опасност. Обвиняемият има трайно установени престъпни навици, нееднократно е бил издирван на установения му адрес, но не е бил намиран, което води до извода, че съществува реална опасност той да извърши престъпление или да се укрие. Предвид данни за заболяване на обвиняемия, съдът указа на органите на досъдебното производство да изискат незабавното назначаване на съдебномедицинска експертиза за здравословното му състояние.

3-дневен е срокът за обжалване на взетата мярка за неотклонение. В случай на жалба делото бе насрочено за разглеждане пред ВОС за 4 октомври от 13 часа.