Начало

 

Районeн съд - Варна осъди 32-годишен неправоспособен водач от Шумен за съзнателно ползване на фалшива шофьорска книжка по испански образец

 

На 28 август миналата година служители на граничния полицейски участък на Летище – Варна спрели за проверка при влизане на територията на летищния комплекс управлявания от 32-годишния подсъдим лек автомобил „БМВ“. При оглед на предоставеното от водача свидетелство за управление на МПС, издадено на негово име от Кралство Испания, служителите се усъмнили в истинността на документа. Експертно изследване установява, че шофьорската книжка не отговаря на оригиналните от този вид и не представлява официално издаден документ. Същевременно справка в информационните масиви показва, че подсъдимият е неправоспособен водач и никога не му е било издавано валидно българско свидетелство за правоуправление и категории.

32-годишният водач е осъждан. Пред съда той призна, че съзнателно се е ползвал от неистинския официален документ, като от него за самото му съставяне не може да се търси наказателна отговорност. По силата на постигнато в съдебна зала споразумение му бе наложено наказание „пробация“ за срок от 1 година при две мерки за изпълнение – регистрация по настоящ адрес с периодичност два пъти седмично и провеждане на задължителни периодични срещи с пробационен служител. Съдебният акт е окончателен.