Начало

В бързи производства, Районен съд - Варна наложи глоби за държане на наркотични вещества

 

31-годишен столичанин е хванат с наркотик вечерта на 5 февруари тази година при проверка на инспектори по опазване на реда в железопътния транспорт във влак, пътуващ по линията София – Варна. Когато служителите отворили вратата на купето, където подсъдимият бил единствен пътник, те усетили остра специфична миризма на марихуана и по тази причина го попитали дали държи в себе си забранени от закона вещества и предмети. С протокол за доброволно предаване той предоставил носените в него две пакетчета със суха тревиста маса. Експертизата установява, че високорисковото наркотично вещество е марихуана, с различно нетно съдържание, на обща стойност около 17 лева. Деянието представлява маловажен случай.

Подсъдимият има предходна съдимост, невлияеща на правната квалификация. По силата на постигнато в съдебна зала споразумение, му бе наложено наказание „глоба“ в размер на 400 лева.

Също 400 лева глоба наложи дежурен съдебен състав за друг маловажен случай на държане на наркотик. Варненският районен съд одобри постигнато между страните споразумение и осъди 18 годишен младеж. Деянието е извършено на 13 февруари тази година в близост до фара в квартал „Галата“.Тогава е установено, че 18-год. подсъдим носи в себе си марихуана на стойност около 8 лева.

Веществените доказателства по делата - остатъците от наркотичните вещества се отнемат в полза на държавата и предават за унищожение. Споразуменията са окончателни и влизат в сила веднага.